Няма повод за сериозни притеснения заради открития американски гнилец по пчелни кошери във Врачанско, коментира Емил Янев, член на управителния съвет на „Пчеларско сдружение - Бургас“, за Агенция „Фокус“.

Осигуровки блокират достъпа на пчелари до субсидии

Заболяването е заразно и се пренася, ако пчеларят не е внимателен и не открие навреме бактериалната инфекция. Тя може да се пренесе със заразени рамки от един кошер в друг.

При случай на болестта пчелното семейство се умъртвява, а кошерът се изгаря.

Пчелар: „Няма как пчеларството в България да бъде затрито от американския гнилец. Това по-скоро би могло да стане от малкия кошерен бръмбар, който обаче не вирее на нашите географски ширини, защото не издържа на студ.“

По думите му един от начините за разпространение на болестта е ако пчеларят не се грижи добре за пчелина и някое семейство заболее. Като пресъхне пашата, пчелите търсят храна в по-слабите кошери. „Влизайки да разграбват запасите на дадено семейство, те се заразяват и пренасят болестта в своите кошери,“ обяснява Янев.

Американски гнилец има във всеки пчелин в България, твърди пчеларят и допълва: „Когато има добра храна в пчелина, кошерите се третират и рамките се подменят, болестта не се проявява.“

Заедно със сезонното понижение на температурите намалява и разпространението на инфекцията, тъй като бактерията причинител отделя своите спори при 30-37 градуса.