Намаляването на използването на торове и препарати ще доведе до спад в производството в земеделието, ако не се подготвим. Това е мнението на доц. Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика. 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

“Това, което се поставя като цел в новата ОСП е нещо много добро. Големият въпрос е дали сме способни да го направим и каква е перспективата това да се случи, така че ползите да бъдат големи и да са с цената на по-малко загуби, разходи или негативи.

Реалностите на цялото европейски земеделие са такива. Вижда се, че поставянето на целите за намаляване на торовете и препаратите няма достатъчно ясна алтернатива и трудно да се каже, че това няма да доведе до спад на производството. Това означава по-ниски доходи на земеделските производители, но и до повишаване на хранителните продукти. От друга страна ще се повиши качеството на храната, природата ще е по-чиста”, каза Иванов пред БНР. 

Той обърна внимание, че е важно във времето, което е заложено  - до 2030 да се намали с 20% използването на минерални торове и препарати, и 50% намаляване на използването на химически препарати, а до 2050 г. неутрална въглеродна икономика, да се работи по това да се отграничат конкретни сортове, които да са доказано резистентни на болести, неприятели и т.н.   

“Ако нямаме подготвеност по отношение на подходящи сортове, които да използваме при намаляване на количеството торове и препарати, това неминуемо ще се отрази на производството. Ако земеделците нямат алтернатива да заменят определен химически препарат с някой друг или нещата да се случват по друг начин - това създава риск”, посочи Божидар Иванов. 

Според него това развитие на нещата може да доведе и до един особено нежелан момент - земеделците да се откажат да произвеждат.