Какво трябва да включва Плана за управление на биостопанството ви? Какви са практиките и методите, които ще ви помогнат да изградите успешно биоземеделие? За всичко това може да намерите информация във видеото от онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието.

Червеният пипер е кът, а цената му расте

Лекторът Йордан Йорданов – Агроекологичен център при АУ – Пловдив, подробно представя етапите от изготвянето на План за управление на биостопанство, както и отделните методи за растителна защита в биоземеделието.

Планът за управление на биостопанство е едно от изискванията на сертифициращите органи. То започва с няколко важни стъпки – проучване на региона, в който се намира стопанството (климат, релеф, почва и др.), местоположение на парцелите в стопанството и тяхната комасираност, парцелите, които ще се включват обработваеми ли са, или не (важно за периода на преход). 

Важни компоненти са и машинният парк, доставчиците на семена, торове, биопрепарати за растителна защита, изборът на културата, складовата база, административният капацитет, калкулирането на разходи и приходи, подчертава лекторът.

Основна част от семинара е отделена за темата „Използване на биологични средства, методи и алтернативни агротехнически практики за растителна защита при биологичното  производство на плодове и зеленчуци". Ще се запознаете със спецификите, силните и слабите страни на отделните методи.

В края на семинара има и дискусионна част с въпроси от фермери. Вижте повече във видеото.