Александър Александров е зърнопроизводител от Видинско. Със земеделие се занимава от 31 години и стопанисва около 6 000 дка. Каква беше изминалата година през неговия поглед, фермерът коментира пред Агри.БГ.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

"Една година като повечето фермерски година, очертаваща се с не много високи добиви, със засушавания, но ние това през годините сме го виждали. Както казват някои хора тези филми сме ги гледали", каза производителят и обърна внимание на войната в Украйна и нейния ефект.

"Всяка война е непредвидима и тя в голяма степен доведе до това, че се отрази доста негативно и върху нашата дейност. 

Коридорите на продоволствието оставиха България с изключително големи наличности. Това блокира работата на българския фермер и на него в момента му е много трудно да се възпроизведе за следващите сезони. Точно в тази посока, че когато забавиш своето развитие, когато започнеш да правиш компромиси със собственото си производство по една или друга причина, това неминуемо ще доведе до проблеми. Точно какви биха били не се наемам да ги идентифицирам", коментира зърнопроизводителят. 

"Говорим за нови технологии, говорим за нови производства, рентабилност, която в момента започва да се губи. Виждате цената на горивата, електроенергията, инфлацията. Населението на земята расте и се нуждае от повече храна. Храна, която е достъпна и качествена… и някой трябва да я произведе. 

На фона на всичко това, което се случва, оптимизмът започва леко да се изпарява, но въпреки всичко, има и светли нотки. Една от тях е коравостта, борбеността на българския фермер през годините, защото той е виждал и много и малко", добави той.

"Един фермер, ако няма зад гърба си българското семейство, той няма нужната мотивация да прави каквото и да е било. Пожелавам много усмивки. На по-възрастните фермери пожелавам много внуци, които в годините да виждат как поемат кормилото на този труден бизнес. Човек един път като свикне, се оправя. Нека да са живи и здрави колегите, а всичко останало ще регулират сами", заключи Александър Александров.

 

Вижте целият разговор във видеото.