Ясно е, че сектор „Селско стопанство” трябва да се развива и да върви напред. Затова обаче е нужна приемственост – нещо, което е рядко срещано днес. Александър Сотиров е наследствен фермер, който успя да счупи стереотипа, че няма млади хора в земеделието или ако има – те са тук само заради субсидиите. Вижте историята му.

 

Повече подкрепа за фермерските сдружения в новата ОСП


„Определено младите фермери имат място в сектор „Селско стопанство”. Те са хората, които внедряват иновациите и правят сектора интересен и привлекателен – мобилен дори. Аз наскоро завърших аграрното си образование и реших да поема семейния бизнес, който развиваме от години”, каза за Фермер.БГ Сотиров, който стопанисва 6 хил. дка със зърнени и овощни култури, край Айтос.


Защо земеделие?

Още от много малък съм по полетата, може би това ми е вродено от ранните години от детството ми. Откакто се помня се занимаваме с това и именно селското стопанство е страстта ми.

Когато завърших имах два избора - да продължа традициите на семейството ми или да поема в друга посока. Изборът беше лесен, продължих да се занимавам със земеделие. Работата е интересна и благородна. Всъщност да се грижиш за растенията и да изхранваш света е по-скоро призвание, а не работа.


За агрообразованието от първо лице

Аграрното образование в страната е на много високо ниво. Имаме изключително добри специалисти. Аз имах честта да бъде обучаван от експерти на световно ниво. Наистина имаме много големи имена, но сякаш те не са много припознати в България. Защо?


"И" като иновации

Разбира се, прилагам иновации в семейното ни стопанство. Това, на което най-много наблягаме, е използването на метеорологични станции и математически софтуер. Чрез него имам възможността да наблюдавам как се развиват културите и съответно болестите, ако има такива, при тях, в реално време. По този начин имам възможността да взема максимално добре решение относно културите ни и съответно третиранията.  Така оптимизирам разходите и спомагам за опазването на околната  среда.

Освен това за в бъдеще планираме използването на дронове. Предполагам, че това ще се случи в близката година. С тях искаме да наблюдаваме полетата, но освен това ще ги използваме и за третиране на по-малки насаждения.

 

Модернизация = Работна ръка

В момента един от най-големите проблеми е липсата на работна ръка и на квалифицирани кадри. Незнайно защо младите не са информирани относно аграрното образование и цялостното обучение, което може да бъде предоставено в България.
Отделно техниката стана много сложна и трудно се намират квалифицирани хора, които да я управляват. А ако има такива – те избират чужбина, заради по-ниския стандарт на живот в България.