Това, което ще настояваме е биоживотновъдите в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, е да им бъде платено на биоцени. Това каза за Фермер.БГ председателят на Българска асоциация Биопродукти Албена Симеонова. 
 
 
Тя посочи, че вчера е писала на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров по този въпрос. 
„Биоовцете и биокозите са нещо съвсем различно, както и цената на тяхното мляко. Много колеги, биопроизводители, са засегнати. Те са сертифицирани за биопроизводство и тяхната продукция се купува доста по морето“, посочи Симеонова. 
 
Президентът Румен Радев също се включи в дискусията и изрази очакване за адекватно компенсиране на материалните щети от болестта и отправи серия въпроси към правителството.
„С тревога следя действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа. В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата“, са казва в позиция на Радев, разпространена днес от пресофиса на държавния глава, цитиран от БНР. 
 
Президентът смята, че властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им. 
Според него „за пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата“.
 
„Очаквам адекватно компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще“, добавя още Румен Радев в позицията си.