Ние не сме удовлетворени от досегашната Схема за единно плащане на площ – пари еднакви за всички, което доведе до колапс.
 
Това каза Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) по време на втория дебат „ОСП след 2020 – Изборът на България", организиран от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро. 
 
Според нея за да се върви към по-справедливо и равнопоставено разпределяне на субсидиите, трябва базовото плащане да бъде равно на процент от себестойността на всяка култура. Теза, която Милтенова представи наскоро пред Фермер.БГ
 
 
„20 на сто от себестойността на продукцията на всяка една култура да бъде дадена на производителя. Така всички ще са с равни условия и всеки производител ще преценява какви култури да отглежда“, обясни Милтенова.
 
 Коментар по предложението направи проф. Алън Матюс. 
 
„Смятам, че не трябва да се опитваме да правим нов дизайн, по-справедлив, защото ще спорим докрай. За мен има смисъл да спорим какви са потребностите - при плодове и зеленчуци, по отношение на иновациии. Според мен ще е по-продуктивно да водим дискусия, с която да разгледаме потребностите и след това да питаме кой е най-ефикасният инструмент. Да потърсим тези целеви плащания и да ги въведем за в бъдеще“, отбеляза проф. Матюс.

Очаквайте интервю с проф. Матюс, специално за Фермер.БГ.