Актуални цени при сделки с живи животни за месец септември събраха членовете на група в социалните мрежи в направление месодайно говедовъдство.

Кой плаща сметката за опустошени ниви и изядени телета?

Инициаторите на идеята, която цели да има повече прозрачност в сектора, уверяват, че сделките са потвърдени и не са изкуствено завишени. По-голямо предлагане през есента има заради стадата, които се ликвидират след изтичане на срок за задържане.

Цените за изминалите месеци може да се следят на страницата на групата, а информация за сделките до края на месец октомври може да се подаде ТУК.

Плавното намаление на цените за кланично тегло с около 5-8% на месечна база ще продължи, потвърждават и от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Има ръст в движението на животните към кланиците заради нарасналите разходи за изхранването им през зимните месеци. 

По данни на Министерството на земеделието до края на юли в промишлени условия са произведени 3,9 хил. тона говеждо и телешко месо. В сравнение със същия период на 2021 г. има увеличение с 620 тона. По предварителни оценки на CAPA очакваното производство в кланиците до края на годината може да достигне между 7,2 и 7,3 хил. тона. 

Произведеното свинско месо в кланичните предприятия през периода януари – юли възлиза на 47,5 хил. тона, става ясно от официалната информация. В сравнение със същия период на предходната година се наблюдава ръст с 12%. България е една от малкото държави членки с положителна динамика на производството, като за първото полугодие в ЕС е отчетено намаление на произведените количества с 4% на годишна база. 

Намаленото предлагане и свиването на пологовието от свине в ЕС под натиска на рекордно високите разходи за фуражи и енергия движи цените нагоре. Отчетеното увеличение в края на септември спрямо същия периода на миналата година е с 52%. Динамиката на европейските цени се отразява върху българските, които се очаква да достигнат 4,20 лв./кг кланично тегло през следващите месеци (+21% на годишна база). 

Цените на тон кланично тегло на пилешкото месо се задържат над равнището при свинското месо, което е прецедент за последните години. Стабилното вътрешно търсене и високите разходи за ресурси ще движат цените нагоре, като очакваният ръст на годишна база ще е с около 43%, твърдят анализаторите в своя актуален месечен бюлетин.