Научна конференция под мотото „Силата на науката за безопасно бъдеще“ ще се проведе на 15 май в София. Тя е организирана от българския контактен център на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) към Центъра за оценка на риска по хранителната верига

Четете още: Използването на едни и същи активни вещества, поставя културите в риск от резистентност

 

Основните направления на конференцията са свързани с безопасността на храните, здравеопазването на животните и здравето на растенията. Една от най-важните теми, които ще бъдат представени е свързана с изследвания и иновации, насочени към намаляване на пестицидите. Лектори са учени от Селскостопанска академия и неправителствени организации, като участие ще вземе и председателят на ССА проф. Виолета Божанова.

Вижте програмата на събитието 

За нововъзникващи векторнопреносими заболявания и изменение на климата ще бъде презентацията на д-р Алесандро Броглия от EFSA. Той работи от 17 години в отдел „Здраве на животните“ и се занимава с оценки на риска, свързани с трансгранични заболявания и анализ на нововъзникващи рискове в земеделските и животновъдните системи. 

За хранителния профил на ултрапреработените храни ще говори Силвия Цанова от Медицинския университет в София. 

Няма да бъде подмината и друга важна тема, която вълнува обществото. За генетично модифицираните организми – нагласи, доверие и актуални предизвикателства пред потребителите в България ще говорят експерти от Националния център за обществено здраве и анализи. 

Темата за устойчивите практики за управление на вредителите по слънчогледа ще бъде анализирана от Лиляна Колева и Таня Каракичева от Лесотехническия университет в София. 

От Центъра за оценка на риска по хранителната верига ще поставят въпросът за хранителните добавки и къде е границата между наука и реклама. 

За замърсяването на млякото и млечните продукти с микропластмаси ще говорят учени от Ветеринарномедицински факултет към Лесотехническия университет. 
 

Подкрепете независимата журналистика