„SOS Българска Роза!“ е благотворителна кампания в помощ на малките български розопроизводители, съобщават от фейсбук организаторите от Сдружение „Българска розова долина”.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Те определят 2021 като поредната тежка година за производителите на маслодайна роза заради ниските изкупни цени, които паднаха до 1,50 лв. за килограм розов цвят при себестойност около 2 лв. 

За да спаси традиционния поминък на над 350 семейства – розопроизводители от Клисура, Стрелча и Средногорието, екипът на кампанията си поставя за цел да събере 190 000 лв. до края на годината, с които да компенсира отрицателната разлика между изкупната цена на маслодайната роза и разходите, които малките семейни бизнеси имат, за да я произведат. 

Инициаторите обещават да разпределят помощта по утвърдени списъци, като контролът се извършва от кметовете на населените места, местната служба по земеделие и Контролния съвет на сдружението.

Открити са щандове във фоайето на Общинските администрации на Чавдар, Антон и Стрелча. Ще има такъв и на фестивала КвАРТал 2021 в центъра на София този уикенд. Всеки може да си вземе продукт с кауза и да пусне своя принос към благотворителната кампания в кутията за дарения. Подкрепа се приема и по банков път.

Преди месец от сдружението са поискали от министъра на земеделието да спре разпределението на парите от ЕК за розопреработватели. В писмото, адресирано и до всички партии в Парламента, те заявяват, че опорочената според тях процедура ще дестабилизира допълнително малките бизнеси.

Но тъй като държавата не е взела под внимание тяхното писмо, те са взели нещата в свои ръце и се опитват да помогнат на колегите с подкрепата на обществото. Самото сдружение е създадено това лято, а председател на Управителния съвет е Владимир Стоянов –  розопроизводител, преработвател и износител на българско розово масло.