Общо над 100 000 лв. субсидия за виртуални животни и други нарушения няма да бъде изплатена на регистрирани стопанства в Сливенско. Новината идва след спецакция на полицията и Държавен фонд „Земеделие“.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Съвместната проверка на контролищите органи е установила множество несъответствия между заявените от животновъдите данни и констатираното на терен.

На 7 юли служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, районните управления в Сливен, Нова Загора и Твърдица, съвместно с екипи на ДФЗ-Ямбол и Областна дирекция по безопасност на храните-Сливен са извършили проверки на 13 регистрирани животновъдни обекта в общините Сливен, Тунджа и Гурково. Установени са редица нарушения, липси и несъответствия с подадените към Фонда данни. 

В 12 от обектите не са намерени животни. На някои от заявените адреси за отглеждане проверяващите не са намерили съществуващи сгради или такива годни за тази цел.

В един от обектите са открити непоставени ушни марки на дребни и едри преживни животни, които са декларирани и заявени за подпомагане по директни плащания през стопанската 2021 г. По първоначални данни субсидията, която е трябвало да бъде получена за стопанската година въз основа на подадените неверни данни към ДФЗ, е над 100 000 лева. 

Трима са задържани за 24 часа. Работата по проверките продължава, уточняват от полицията. Междувременно Апелативна прокуратура - Бургас обяви, че Окръжна прокуратура – Сливен вече ръководи разследвания по пет досъдебни производства за измами със европейски средства. Те са за престъпления по чл. 248а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – предоставяне на неверни сведения, за да бъдат получени средства, принадлежащи на фондове на Европейския съюз. Неверните сведения са декларирани пред ОС „Земеделие“ – Сливен.