Със започването на есенните селскостопански дейности зачестяват случаите на пренасяне на земна маса (кал) от прилежащите ниви върху настилката на пътищата  от републиканската и общинска пътна мрежа, което създава предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия, пише в писма до земеделските производители, изпратени от Община Павликени.

Ще режат от субсидии стопанства по НАТУРА 2000

Кметството стартира акция срещу замърсяването с кал на пътищата.  Кампанията е за недопускане по републиканските и общински пътища на непочистени машини със земна маса и други отпадъчни материали. Властите предупреждават земеделците, че глобата е между 200 и 500 лв. за физически лица и между 1 000 до 5 000 лв. за юридически лица. Тя ще бъде налагана на всеки, който замърсява пътищата на територията на община Павликени.

При повторно нарушение глобата се завишава, като за юридически лица може да достигне до 12 хил. лв.

През този месец Община Севлиево на два пъти е поискала съдействие от пожарникарите за измиване на пътното платно на главен път София – Варна. То е било замърсено с кал, нанесена от селскостопански машини, съобщават местни медии.

Стандартно през пролетта и есента на регионално ниво властите провеждат акция „Кал“, съгласно Закона за пътищата.

В обхвата на пътя е забранено влизането на непочистени машини и замърсяването на пътното платно, съоръжения и принадлежности с кал и други отпадъчни материали, редовно се припомня от Агенция "Пътна инфраструктура".

Собствениците и/или арендаторите на земеделски земи и гори са задължени преди навлизането на път от републиканската пътна мрежа да почистят от кал селскостопанската, земеделска, специализирана и друга техника.