Борбата с недекларирания труд във всичките му проявления - като работно време, заплащане на труда и възникване на трудовото правоотношение,  остава акцент в контролната дейност на Инспекцията по труда и през 2023 г.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Предвижда се провеждане и на инспекционна кампания, свързана със спазване на законовите изисквания по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения и по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа в хотели, ресторанти и питейни заведения, включително в летните и зимните курорти в страната.

В Годишния план на агенцията отново е залегнала специална мярка, насочена към превенция на недекларирания труд във всички икономически дейности. Планирани са и мерки, гарантиращи засилен контрол в сектор “Селско стопанство”, който е идентифициран като високорисков по отношение работата на черно и осигуряването на безопасност и здраве при работа.

За по-голяма ефективност на действията за ограничаване на „сивата“ икономика ще продължи засиленото сътрудничеството и съвместния контрол с Националната агенция за приходите (НАП). В допълнение, в рамките на всяка проверка, независимо от нейната тематика, ще продължи задължително да се следи дали всички заварени на работните им места работници и служители имат регистриран в НАП трудов договор.