Късната есен е времето, в което на стопаните им остава малко повече време, за да направят обход и подробен оглед на дърветата. Има схващане, че мъхът не е вреден за дърветата, но това съвсем не е така.

Разберете как да наторявате правилно овошките

„Когато в една овощна градина стопаните забележат мъхове или лишеи, трябва да знаят, че има проблем с технологията на отглеждането. Обикновено става дума за гъста корона и точно сега е времето да се огледа и подреже всяко дръвче“, обяснява Младен Кирилов, който от години се занимава с отглеждане на плодни дръвчета.

Опитът го е научил, че есенната грижа да овошката, всъщност е основна и за самите растения, и за реколтата през следващия стопански сезон. Затова е планирал до края на месеца да обходи и старата и новата градина, която е засадил миналата есен.

„Грешно е схващането, че мъхът покрива само стари дървета и много от стопаните имат опит с това. Начинаещите обаче трябва да знаят, че наблюдението и на младите фиданки за поява на лишеи и мъхове по клоните е важно, защото те са отлично леговище за различни неприятели, които пролетта могат да причинят доста грижи и проблеми“, споделя Младен.

Първото, което трябва да се направи е механично почистване т.е. изрязване на дребните клони, по които вече има лишеи, а дебелите и ствола да се изчеткат най-добре с телена четка, но внимателно и грижливо. Остъргването е най-лесно във влажно време и затова моментът сега е подходящ. Чрез него лесно се премахват яйцата и ларвите на неприятелите, които се крият мъха и мъртвата част на кората. После трябва да се третира със зелен камък или т.н. железен сулфат и накрая да се намаже с гъсто варно мляко в пропорция 2 кг негасена вар, 300 г син камък и 1 кг дървесна пепел, разтворени в 10 литра вода.

„Дървесната пепел е ползвана още от дедите ни и аз продължавам да го правя, защото вярвам, че това е рецепта, изпитана от времето. А синият камък лесно вижда сметката на мъховете. Не напразно бабите някога са мазали стените на мазетата, за да се борят с мухъла. Чиста работа! А дървото трябва да е чисто за зимата и началото на новия сезон“, обяснява Младен.

Според него мъхът не изглежда притеснителен и то защото не носи директна щета на дърветата, но не бива да се забравя, че той ще задържа влагата и на дъждовете, и на снеговете през зимата, а това прави растението уязвимо.