През изминалата година към дата 30 юни 2016 г. са регистрирани 929 хил. 302 пчелни семейства в 18 хил. 155 пчелина, докато през настоящата година към дата 31 август 2017 г. декларирани 974 хил. 123 пчелни семейства в 19 хил. 98 пчелина.
 
Тези данни показват, че няма намаление на пчелните семейства и пчелините. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на депутатски въпрос относно третирането на посевите и овощните насаждения със забранени и опасни препарати за пчели.
 
 
По думите на Порожанов през изминалата 2016 г. са постъпили 12 жалби и сигнали за подмор на пчели в Областни дирекции по безопасност на храните Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Пазарджик и Русе. 
 
„Извършени са 12 проверки на място от комисии. За да бъде установена причината за подмор на пчели от продукт за растителна защита е необходимо да бъдат взети едновременно растителна проба и проба от засегнатите пчели. От заключенията на комисиите е видно, че преобладават случаите, в които собствениците на пчелни семейства (жалбоподателите) отказват вземането проби и не желаят да поемат разходите за анализ, както е регламентирано в наредбата. Освен това, част от подадените сигнали и жалби са били неоснователни“, коментира министърът на земеделието, храните и горите.
 
Той допълни още, че през 2016 г. са взети 3 проби при извършени проверки по жалбите постъпили в някои от областните дирекции по безопасност на храните. Единствено резултатите от извършените лабораторни изследвания на пробите, взети по жалбата в Ловеч, доказват връзка между причинения подмор на пчели и проведено растителнозащитно мероприятие. По случая е съставен е акт за установено административно нарушение.
 
„През настоящата година до 30 август 2017 г. са постъпили 5 жалби и сигнали за подмор на пчели в Областните дирекции по безопасност на храните в областите Монтана, Кюстендил, Плевен и Варна. Извършени са проверки на място от съответните комисии. Не са взети проби за изследване, поради отказ на жалбоподателите, при което причината за подмора не е констатирана и не може да се направи връзка между смъртността на пчелите и проведените растителнозащитни мероприятия“, заключи Порожанов.