Нашите агроучени усилено работят за възвръщане на родните сортове зеленчуци на пазара, характерни с уникалния си вкус, съобщи директорът на Института по зеленчукови култури (ИЗК) в Пловдив проф. Стойка Машева. Тя посочи, че спадът в производството пред последните години се дължи на редица негативни фактори.

 

Основните причини са намаляването на обработваемата земя с 3,1 млн. дка. и недостатъчната ресурсна осигуреност в сектора. Преобладават дребните стопанства - близо 70 % от земеделските производители отглеждат продукцията си на площи под 10 дка. Наблюдава се ниска инвестиционна активност и недостатъчна финансова подкрепа. Това ограничава усвояемостта на договорените с ЕС субсидии. Само 6,7 % са специализираните стопанства, отглеждащи зеленчуци. Те трудно се адаптират към пазара, поради ниската партидност на продукцията и невъзможност да отговорят на маркетинговите стандарти за качество. От друга страна у нас има малко на брой големи преработвателни предприятия, които работят основно с евтини вносни концентрати.

 

През последните години в ИЗК са създадени и регистрирани 10 нови сорта домати, а усилията на учените са насочени към създаване на качествено нова генплазама. Целта е да се възроди традиционният български вкус и същевременно да му се придаде качествено нов облик. Продукцията е с по-висока устойчивост при съхраняване и транспортиране. Новите сортове са високодобивни, като част от тях са за преработка, а останалите – едроплодни - са подходящи за свежа консумация и преработка.

 

Създадените през последните години сортове пипер са „Куртовска капия 1” от типа капия, „Ясен F1” и „Милкана F1” от тип конусовидни, „Калоян” от групата на широките пипери, „ИЗК Деликатес” от тип роговидни, а от пиперите за мелене – „ИЗК Рубин” и „ИЗК Калин”. В института са разработени и четири нови сорта краставици.  При зелевите култури селекционерите са създали един сорт главесто зеле – „Пълдинер” и първото българско броколи – „Искра”. Шест са новите сертифицирани сорта бобови култури. Три от тях са градински фасул – „Тракийски”, „Пагане” и „Тангра”, и три грах – „Пулпудева”, „Искър”, „Марси”, допълни още проф. Машева.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!