Когато се заредят сухи дни, в клетките на растенията се активират специални гени, които така организират обмяната на вещества, че те да могат да преживеят трудното време и да не изсъхнат. В хода на изследвания стана ясно, че колкото по-високо е нивото на оцетната киселина в растението, толкова по-добре то се справя със сухото време, съобщава nkj.ru.

Агрометеорология: Горещо и сухо време през юли

Както е известно, един от най-ефективните и най-разпространените начини за регулиране на генетичната активност е свързан с ДНК. Особени белтъци хистони, с които ДНК е свързана в клетка, могат така плътно да я опаковат, че достъпът до гените става невъзможност. Или обратното, хистоните може да поддържат ДНК относително свободна, така че от нея безпрепятствено да се извежда генетична информация.

Активността на тези или други гени в голяма степен зависи от това, как са разположени хистоните в една или друга част от ДНК.

Поведението на същите тези хистони зависи от химическите модификации на молекулите им.

Модификациите се изпълняват от цяла бригада ферменти – едни от тях „дават“ на хистоните определени химически групи, а други – „отнемат“.

Изследователи от японския Институт за физико-химически изследвания (RIKEN) установиха, че при растенията Arabidopsis thaliana дефицитът на влага води до активна работа на гена HDA6.



Този ген кодира хистон деацетилаза – един от ферментите, които се ръководят от модификации на белтъците-хистони. След обработка с фермента хистоните взаимодействат по различен начин с ДНК. Като резултат в растенията се активират специфични биохимически реакции – глюкозата започва активно да се превръща в оцетна киселина.

Последната на свой ред стимулира работата на хормоните жасмонати, които играят важна роля в най-различни стресови ситуации. Т.е. се получава следната верига: липсата на влага активира ферменти, управляващи активността на гени, които отговарят за производството на оцетна киселина. Като резултат количеството на в растенията се увеличава и оттам в процеса се намесват антистресови хормони, за които именно оцетната киселина служи като добър стимулатор.



Колкото по-високо е нивото на оцетната киселина в растението, толкова по-добре се справя то със сухото време.

Според учените оцетната киселина като начин за борба със засушаванията не е особеност само на растенията Arabidopsis thaliana. Сходни резултати се наблюдават и при ориза, пшеницата и царевицата.

Учените съветват фермерите да спасяват своите полета от сухото време чрез подхранване на почвата с обикновена оцетна киселина.