През следващите седем дни ще има съществени различия във времето на запад и на изток, прогнозира агрометеорологът Драгомир Атанасов. 

Агропрогноза за юли: Горещо време с по-чести валежи към средата

В Западна България се очаква неустойчиво време с валежи, които ще подобрят влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за вегетацията на пролетните култури.

В източните райони обаче ще има относително сухо, топло, а на места – и горещо време. Ще се наложи да се полива повече при зеленчуковите култури. 

В началото на периода в Югоизточна България прогнозите са за високи температури до 37 градуса и ниска относителна влажност. Те ще имат негативно въздействие върху фертилността на полена при зеленчуковите култури, царевицата и слънчогледа, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жътвата на пшеницата в югоизточните райони ще се провежда при повишен риск от възникване на пожари.

През първите 10 дни на месец юли при царевицата в зависимост от нейната ранозрелост ще се наблюдават различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. 

При слънчогледа ще протича масово фаза цъфтеж, а при фасула и соята – образуване на бобове.

По това време на годината се правят растителнозащитни пръскания срещу мана и оидиум при лозата, срещу плодови червеи и акари при овощните култури. Третиранията трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня, припомнят от НИМХ.

 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.