След краткотрайното захлаждане в края на септември през следващите седем дни отново се задава топло за сезона време, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Какво ще е времето през октомври? Сушата ще продължи

В началото на октомври се очакват високи температури, които на места ще достигнат 30-31°С. Те ще ускорят процесите на зреене при късните червени винени сортове грозде и много от тях ще встъпят в технологична зрелост. 

Топлото време ще даде възможност за реколтиране на допълнителна продукция от зеленчуковите култури от късното полско производство.

НИМХ: Вероятност за валежи и повишение на влагозапасите в горните почвени слоеве се прогнозира в западните райони на страната. 

След продължителната суша падналите валежи през изминалите седем дни подобриха условията за сезонните почвообработки. Тук изключение обаче правят част от източните райони и Тракийската низина. 

На места в Югозападна България валежите в края на септември надвишиха 35 – 36 л/кв.м (Кюстендил, Благоевград). Там почвените влагозапаси в 50 см слой се повишиха и достигнаха 70 – 75% от пределната полска влагоемност (Кюстендил).

През първата седмица от октомври в по-голямата част от полските райони ще има условия за дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, които са предвидени за засяване с рапица и зимни житни култури. 

Поради сушата в края на лятото на много места сеитбата на зимната рапица бе отложена за началото на октомври, което доведе до изместване на агротехническите срокове.

През следващия 7-дневен период започва и срокът за сеитбата на пшеницата в Северна България, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.