Температурите в страната през следващите седем дни ще останат под нормата за сезона, а в началото на периода се прогнозират валежи със стопанско значение и повишение на почвените влагозапаси в 50-сантиметровия слой, пише в седмичната агропрогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

В по-голямата част от полските райони при пролетните култури те ще бъдат с нива до и над 75% от пределната почвена влага (ППВ). 
Тези валежи ще се отразят благоприятно на царевицата и слънчогледа, които са в репродуктивен стадий от развитието си, с високи изисквания към влагата в почвата (при царевицата дневният водоразход ще достига до 6-7 м3/дка)”, отбелязват агрометеоролозите.

До средата на юни при царевицата, в зависимост от ранозрелостта ѝ, ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. В площите с ранните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа ще протича цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При памука  ще преобладава фаза бутонизация. Фасулът и соята ще образуват бобове, при граха ще се наблюдава фаза узряване.

НИМХ: Очакваните валежи в края на първото и началото на второто десетдневие на много места в страната ще възпрепятстват жътвата на пшеницата. 

В началото на периода отново се прогнозира вероятност за градушки и риск за разпиляване на неприбраната зърнена реколта. Освен това хладното и влажно време ще бъде предпоставка за развитие на гъбни болести: струпясване и късно кафяво гниене по плодовете на овошките, мани по лозата и зеленчуковите култури и други.

Стабилизиране на времето и подобрение на условията за провеждане на растителнозащитни пръскания се очаква в края на следващия период, прогнозират още агрометеоролозите.