След ранното пролетно засушаване паднаха значителни валежи през втората половина на април. На много места в страната те надвишиха месечните норми: Враца – 90 л/кв.м, Кнежа – 67 л/кв.м, Ловеч – 69 л/кв.м, Разград – 64 л/кв.м, Шумен – 74 л/кв.м, Русе – 68 л/кв.м, Добрич – 73 л/кв.м, Варна – 75 л/кв.м, София – 62 л/кв.м, Пловдив – 51 л/кв.м, Кърджали – 63 л/кв.м. 

Лятото наближава с очакване за големи жеги и наводнения

Валежите там допринесоха за преодоляване на дефицита на почвена влага при есенните посеви и за нормалното протичане на началните фази от вегетацията на засетите пролетни култури.

НИМХ: От 30 април до 5 май се очаква неустойчиво време с чести валежи. Те ще поддържат добро нивото на влагозапасите в 50-сантиметровия почвен слой – над 75-80% от пределната полска влагоемност. 

Развитието на земеделските култури ще се осъществява с по-забавени темпове при температури по-ниски от обичайните за края на април и началото на май. 

При слънчогледа и засетите посеви с царевица ще се наблюдават фазите поникване и листообразуване. При пшеницата ще протича масово фаза вретенене. В края на периода на отделни места в Дунавската равнина и в крайните южни райони при част от посевите ще има и преход към фаза изкласяване. 

През междуфазния период вретенене – изкласяване пшеничните посеви трябва да се обследват за появата на обикновената житна пиявица, пшеничния трипс, житната дървеница. При плътност на вредителите над прага на икономическа вредност е необходимо своевременно третиране, припомня агрометеорологът Дукена Жолева.

Прогнозираното хладно време, с валежи през повечето дни от периода, ще повиши риска за развитие на някои гъбни болести по зимните житни култури – ръжди, брашнеста мана и септориоза.

На много места в полските райони повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и сеитбата на царевица за зърно, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).