Месец ноември ще настъпи с увеличаване на есенните влагозапаси, но към края му се предвиждат и критични периоди за вегетацията на посевите, прогнозират агрометеоролозите на Националния институт по меторология и хидрологика (НИМХ).

АГРОПРОГНОЗА

След продължителната суша паднаха наднормени октомврийски валежи. На места в Северна България те надвишиха 70-80 л/кв.м и доведоха до значително увеличение на влагозапасите в горните почвени слоеве и подобрение на условията за вегетацията на засетите есенни посеви, анализира агрометеорологът Дукена Жолева.

В края на октомври в агростанциите Силистра, Кнежа, София. Кюстендил, Новачене, Николаево, Павликени, Борима, Казанлък, Пазарджик, Пловдив в 50 см слой при зимните житни култури са достигнати нива до и над 75-80% от пределната полска влагоемност (ППВ).  

НИМХ: През ноември прогнозираните валежи, около и над нормата за месеца, ще увеличават есенните влагозапаси в 50 и 100 см почвен слой.

Благодатна ще е и първата половина на месеца. Развитието на зимните житни култури и рапица ще протича с умерени темпове при температури близки до климатичните норми. През този период пшеницата, в зависимост от сеитбените дати, ще бъде в различни фази - поникване, трети лист и братене при засетите в края на септември и началото на октомври посеви.

В края на второто десетдневие обаче се прогнозира застудяване и съществена промяна в агрометеорологичните условия, предупреждава агрометеорологът. 

Във високите полета, където не са изключени превалявания и от сняг, ще се наблюдава затихване на вегетационните процеси при есенните посеви. И през третото десетдневие на ноември развитието на посевите в по-голямата част от полските райони ще протича със забавени темпове. Температурите ще са близки до биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенниците. В края на ноември при пшеницата и ечемика ще преобладават посевите във фаза трети лист“, прогнозират от НИМХ.

Условия за протичане на по-активни вегетационни процеси при пшеницата, ечемика и зимната рапица ще се създават в южните и югоизточните райони на страната. 

Тази година сушата възпрепятства навременната сеитба на зимната рапица. Поради тази причина до края на ноември само при част от посевите, предимно при тези, засети в началото на есента, ще се наблюдава начало на фаза формиране на розетка (5-6 лист).      

Прогнозираните минимални температури до минус 7ºС  все пак ще са над критичните за есенниците в начален стадий.

Прогнозата на НИМХ предвижда, че по-подходящи условия за засаждане на овошки ще има през първата половина от месец ноември.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.