Очакват се валежи, предимно в Западна и Централна България, които ще продължат да дават така нужната вода за нормалното развитие на земеделските култури. Вегетационните процеси ще протичат при температури близки до нормите, съобщават агрометеоролозите от НИМХ на БАН.

Следете специалната ни рубрика за времето 

В своята прогноза до 1 август те прогнозират, че при слънчогледа ще протича фаза на наливане на семената. В южните части на страната ще се осъществява и фаза на узряване.

Царевицата ще се намира в различни фази според ранозрелостта на хибридите – цъфтеж, изсвиляване и потъмняване на свилата, млечна зрялост и преход от млечна към восъчна зрялост.

Синоптиците препоръчват зеленчуците да се пръскат срещу мана, листни въшки и цикади. Сред вирусните заболявания, които има опасност да се пренесат, са столбур по пипера, краставична мозайка по зеленчуковите култури от сем. Картофови. 

В лозовите масиви пък ще се провеждат третиранията за предпазване от оидиум.

Време без валежи се очаква към четвъртък, когато ще могат да се правят растителнозащитни пръскания и да се довърши жътвата на пшеницата. Преди това са възможни градушки и влошаване качествата на зреещата плодова и зеленчукова продукция.