Отсъствието на валежи със стопанско значение създава условия на задълбочаващо се почвено засушаване, което затруднява качествените почвообработки, констатират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Попарени надежди!

В някои райони на Източна България – Разград, Шабла, Карнобат, Сливен, Силистра и Елхово, са регистрирани над 30 дни без валеж или с такъв под 1 л/кв.м.

Не такава е картината в Западна България. Данните за количеството дъжд през изминалия седемдневен период в тази част на страната са между 20 – 40 л/кв.м (Кюстендил, Оряхово, Враца, Монтана, Лом, София, Благоевград).

През следващите няколко дни се очакват валежи, но отново на запад. Температурите ще са около нормата.

През периода при царевицата ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост, според ранозрелостта на хибридите.

Слънчогледът също ще е в период на узряване и техническа зрелост.

При лозата ще се наблюдава прошарване и узряване. 

Време е за растителнозащитните пръскания в лозовите масиви срещу гъсениците на шарения гроздов молец при достигане на икономическия праг на вредност, а в районите с превалявания - срещу сивото гниене

“Използваните препарати трябва да са с подходящ карантинен срок, съобразен с времето на прибиране на продукцията”, припомнят агрометеоролозите и уточняват, че подходящите условия за пръскане са в ранните часове на деня.

През периода в районите с добро овлажнение на горния почвен слой (предимно в Западна България) условията ще са подходящи за обработка и подготовка на площите, предвидени за сеитба на зимната рапица. Оптималните срокове за сеитба на културата са от края на август до средата на септември, но при наличие на достатъчно почвено овлажнение в повърхностните слоеве (>70 % от ППВ).

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.