В края на месец август ще има валежи в Западна и Централна България, но в останалата част на страната такива не се очакват, сочи агропрогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Има шанс за добри добиви от пролетниците в Шуменско

През следващите 7 дни агрометеорологичните условия ще се определят от температури около климатичните норми.

През предходния период на места в Източна България, засегната най-силно от сушата, са паднали валежи със стопанско значение, между 20–40 л/кв.м (Шумен, Силистра, Елхово). 

“В Югозападна България, в районите на Кюстендил, Благоевград и Сандански регистрираните количества дъжд до края на второто десетдневие на август надхвърлят от два до четири пъти месечните норми и дори се наблюдава преовлажнение на горния почвен слой, информират от НИМХ.

За съжаление, в много области на страната, силно засегнати от сушата, дългоочакваните дъждове няма да дойдат до края на настоящия месец.

"В районите с добро почвено овлажнение условията ще са подходящи за дълбока оран на площите, предвидени за пролетни сеитби, за предсеитбени почвообработки и сеитбата на зимна рапица", казват агрометеоролозите.

При царевицата, в зависимост от различията в хибридите и сеитбените дати, ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост. При слънчогледа ще протича фаза узряване. 

За дълготрайно и безопасно съхранение на продукцията при реколтирането слънчогледовите семена трябва да са с влажност около 8 %, припомнят експертите. 

При ранните бели винени сортове лози (Шардоне) в Южна България ще се наблюдава технологична зрелост, а при късните червени винени сортове – прошарване на зърната. Сега третиранията са насочени за опазване на гроздето от зараза със сиво гниене.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.