Наднормените температури от последните няколко дни надвишаваха биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Те активизираха развитието при овощните видове и доведоха до понижаване на тяхната студоустойчивост, обобщава агрометеорологът Драгомир Атанасов.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

В края на февруари и началото на март обаче се очакват валежи от сняг. Образуването на снежна покривка и понижението на температурите ще доведат до затихване и прекратяване на вегетацията при есенните посеви и до задържане на развитието на овошките, 

През следващите 7 дни при пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите братене (в районите от Дунавската равнина) и трети лист

Голяма част от овощните култури са встъпили във фаза набъбване на пъпките, а част от костилковите видове – и във фаза разпукване на пъпките. 

Прогнозираните минимални температури до минус 5-6 градуса ще представляват опасност за някои напреднали в развитието си трайни насаждения.

През повечето дни от периода условията ще се задържат неподходящи за провеждане на растителнозащитните пръскания и резитби при овошките, подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, почвообработки на полетата, предвидени за засяване с ранни пролетни култури, смятат от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).