През следващите 7 дни идва постепенно повишение на средноденонощните температури. Очаква се те да бъдат близки до биологичния минимум, при който протича вегетацията при зимните житни култури и рапицата, прогнозира агрометеорологът Драгомир Атанасов.

Сняг по време на цъфтеж - какви ще са загубите?

Изпратихме предишния седемдневен период с ниски за сезона температури. В Западна и Северна България бяха регистрирани отрицателни минимални температури от минус 1–2 градуса, които създадоха опасност от допълнително измръзване при цъфналите овощни видове. 

В Западна и Централна България паднаха валежи между 20 – 40 л/кв.м. В тези райони се образува и снежна покривка с височина 10 – 20 см, което доведе до увеличаване на почвените влагозапаси и преовлажнение на горните почвени слоеве.

Макар и времето да се затопля вегетацията на есенниците ще протича със забавени темпове. Преминаване към следваща фаза от фенологичното им развитие не се прогнозира, твърдят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Към момента зимните житни култури се намират масово във фаза братене. В някои райони на Североизточна България е регистрирано начало на фаза вретенене. 

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Рапичните посеви са във фаза образуване на разклонения. 

Критични минимални температури за овошките, които се намират във фаза цъфтеж и разпукване на пъпките, не се прогнозират.

Честите превалявания през следващите 7 дни и преовлажненият горен почвен слой, главно в централните и западни райони на страната, ще възпрепятстват провеждането на сезонните агротехнически мероприятия – почвообработка и сеитба на площите със слънчоглед. 

През периода започва да тече агротехническият срок за сеитба на слънчоглед в Северна България, припомнят агрометеоролозите.

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бадемите в Странджа също са застрашени от измръзване

Нови възможности за следене на валежите в реално време

Сухо и меко време - има ли цикличност в глобалното затопляне?