През 2016 г. страната ни бележи успехи в няколко направления, когато се анализират тенденциите в световния износ. От доклада на Веселин Илиев от Българска стопанска камара става ясно, че износът ни показва известна устойчивост.

След 5-6 години биоземеделието ще добие по-голяма популярност


В периода 2014-2016 г. България е на второ място в света по износ на временно консервирани череши. Става дума за плодове, които веднага след брането се слагат в големи бидони в сироп от алкохол и захар. През миналата година страната ни е изнесла такава продукция на стойност 20 511 000 долара.

На второ място за същия период сме и по износ на патешки дроб. През 2016 г. сме изнесли продукция на стойност почти 14 млн. долара. В интервю за в. Сега Илиев уточнява, че „всъщност като количества сме №1 в света. Но нашите патешки дроб и месо отиват основно за Франция, там се обработват и Франция става номер едно в света с този продукт“.

През миналата година заемаме трето място в световната износна търговия на патешко месо. Страната ни е изнесла продукция за 24 млн. долара.

Вече поредна година запазваме отличните си позиции в световния износ на маслодаен слънчоглед. През 2014 г. сме били на почетното второ място, но от 2015 г. сме се смъкнали с едно място надолу. Миналата година сме изнесли маслодаен слънчоглед на стойност почти 410 млн. долара.

От 2016 г. сме в челната тройка по износ на рапица. Ако през 2014 г. и 2015 г. сме били на четвърто, то година по-късно сме вече трети и сме изнесли продукция на стойност 145 млн. долара.



Отлични са позициите ни и при износа на соево брашно. През 2014 г. България е била Топ 2 износител на тази суровина, година по-късно става лидер, а през 2016 г. падаме до трето място. Общата стойност на изнесената продукция е 20,8 млн. долара.

Струва си също така да споменем някои данни за износа на тютюни на листа. От 2014 г. насам страната ни утвърждава своята четвърта позиция на световния пазар. Миналата година сме изнесли продукция на стойност 164,7 млн. долара. Голяма част от тютюна на листа отива в САЩ.

По-сериозен спад в позициите ни като износител има при търговията със семена от кориандър. През 2016 г. сме на шесто място, при положение, че година по-рано сме били на четвърто, а през 2014 г. – на второ място. Миналата година сме изнесли продукция на стойност 10,8 млн. долара.

"Кориандърът, в износа на който доста години бяхме на първо или второ място в света, бележи постепенен спад, основно за сметка на увеличен износ от Русия", подчертава в доклада си Веселин Илиев.