След обилните валежи през последната седмица е време да защитим лозовите масиви от мана.
Маната по лоза се причинява от патогена Plasmopara viticola.

Измененията на климата променят европейското лозарство

Цикълът й на развитие продължава до септември месец, напомнят експертите, а болестта се влияе само и единствено от температурите и валежите/атмосферната влажност.

Стопаните трябва да знаят, че най-големи поражения болестта нанася по листата и гроздовете. 
Важно е да се отбележи, че при силно нападение се намалява студоустойчивостта на растенията и те загиват по-лесно през зимата.


Какви са симптомите по листата? 

Образуват се бледозелени, „мазни“ петна. С развитието си, те добиват все по-жълт цвят, като при обилна атмосферна влажност по долната страна на листата се образуват бяло-сив налеп. 

Снимка: wyevalegardencentres.co.uk

С напредване на развитието на болестта, тя обхваща цялата листна петура.


Какви са симптомите по ресата?   

Образуват се кафяви петна, които обхващат цялата чепка.
След фаза цъфтеж младите завръзи потъмняват, покриват се с белезникав налеп и изсъхват. При наедряване на зърното, то покафенява, набръчква се и изсъхва.

Снимка: agric.wa.gov.au


При ситуацията в момента, инкубационният период на болестта е 5 дни. Борбата се води през целия вегетационен период, посочват специалистите. 
Могат да се използват контактни препарати – меден оксихлорид, ако болестта все още не е проникнала в растението. 

Ако заразяването е факт обаче, следва да се премине към контактно-системни или лекуващи фунгициди. 

Агри.БГ съветва първоначално да се направят 2-3 третирания с препарат, който съдържа алуминиев-фузитил. Той ще помогне на растението да развие естествен имунитет срещу Plasmopara viticola.


Разнообразявайте продуктите, които използвате. Препоръчваме до 2 третирания с един и същ продукт. По този начин ще избегнете резистентност на болестта към даден продукт.