Тази година, където нямаше измръзване, защото и това ни се случи, добивите ни от грозде варират от 800 и 1100 кг/дка. Иван Колаксъзов – агроном в стопанството на винарската изба „Мидалидаре“, която се намира в чирпанското село Могилово. Лозята на стопанството, които са само винени сортове, 1600 дка. 
 
 
Проблем са късните пролетни студове, които нанасят доста щети. 
„Лошото е, че по последните програми няма преференции за застраховането и някои колеги не застраховат. При нас само някои масиви са застраховани“, посочи Колаксъзов и добави, че иначе цената много би се натоварила. 
На въпрос разбират ли се със застрахователите, той отговори:
 
„Със застраховател много трудно можеш да се разбереш. Имали сме проблеми с градушка – ние виждаме едно, те виждат друго. Целта им е да се плати колкото се може по-малко“. 
 
Иначе Колаксъзов отчита тазгодишните добиви като много добър резултат, предвид че голяма част от гроздето в масивите се отглежда за специално вино - т.нар. Гранд Винтидж (Grand Vintage). 
 
 
За да се произведе този вид вино, лозята се разтоварват от плодовете на 50 процента, а понякога и малко повече, обясни агрономът. Извършва се и просветляване – една част от листата се премахват, за да може кожицата на зърното да придобие съвсем други аромати. 
 
„За този вид вино се търси висока захарност, намаляване на киселините, а тайната е в ароматите, които могат да са много различни, на къпина, да речем“, каза агрономът. 
Един литър вино от този вид се продава между 40 и 60 лв. Бутилките за това вино са специални, липсва химия в него. 
В стопанството на винарната се освен това се отглеждат около 1500 дка с пшеница и 1500 дка със слънчоглед. 
Средният добив от пшеницата тази година е бил 450 кг/дка. 
 
„При нашите условия, в Чирпанско, земите не са за зърно, повече са подходящи за лозя. Качеството на пшеницата вървеше много зле и за нашите условия 450 кг/дка са много добър резултат.