Във време на нарастващи климатични предизвикателства и ограничения в земеделските ресурси, агрономи и фермери от цял свят търсят нови подходи, които да осигурят устойчиво производство. Една от технологиите, която се налага все повече през последните години, е No-Till технологията – метод, който променя традиционните схващания за обработка на почвата.

За да разберем повече за този подход и неговия потенциал за България, Агри.БГ разговаря с Pablo Caramangiu – агроном с над 50 години опит и специалист по генетика и растениевъдство, който прилага и популяризира No-Till технологиите в различни страни. Срещаме се с него по време на BLACK SEA OIL TRADE 2024 - събитие, което се проведе в Букурещ на 15 октомври, организирано от UkrAgroConsult.

Казвам се Pablo Caramangiu. Аз съм агроном с докторска степен по растениевъдство и генетика. Работя в "ELICA PROcessing" в Силистра, България, като старши консултант, и разработвам технологии за сепариране на маслодайни култури с високо съдържание на протеин.

 

По-голямата част от своя агрономически опит Пабло натрупва в Аржентина, където още през 70-те години започват да се прилагат No-Till технологии или т.нар безоранна обработка. И така за по-малко от 10 години над 60% от земята в Аржентина вече се обработва само и единствено по тази технология.

"В момента земята в Аржентина на около 95% е No-Till. Миналата година с колега от компанията посетихме стопанство, където тестваха ново оборудване, и един български приятел попита кога за последно е била изорана земята. Оказа се, че последно са я орали през 70-те години. В Аржентина има земя, която не е била обработвана повече от 60 години. Те използват специфични машини, предназначени за директна сеитба.

Тук не става въпрос само за това да не се оре - това е съвсем различна технология за земеделие. Необходима е специална подготовка на семената, за да издържат в агресивна среда, където се развиват и други растения. Трябва да използвате и специални хербициди и инсектициди за защита на културите, тъй като няма да обработвате почвата около тях. С тези технологии се постига запазване на влагата в почвата, което е изключително ценно.

Виждате, че при малко дъжд, тракторите, които обработват почвата, губят над 50% от влагата - истинско престъпление към природата. Докато пък No-Till дава голямо предимство точно в такива моменти", категоричен е експертът.

В България до голяма степен фермерите все още залагат на конвенционални технологии. Как стоят нещата в Румъния - питаме Пабло.

"В Румъния има млади фермери и организации, които се стремят да въведат No-Till технологиите и безоранната обработка. Бих казал, че са във фаза “подготовка”. Със сигурност обаче еврофондовете ще стават все по-ограничени, а климатичните условия ще изискват адаптация. Много фактори предстоят да окажат негативен ефект върху фермерите.

А пък едно от най-важните качества на хората е, че са гъвкави и успяват да се адаптират. Така че със сигурност ще се адаптираме. Трябва да сме оптимисти. Но това зависи най-вече от вашето поколение. Моето поколение не успя да осъществи промяната, за съжаление... така че вашето поколение трябва да го направи. Комплексно е. Но всяко поколение допринася с нещо. Смятам, че това ще е ваша заслуга за земеделието. 

Фермерите трябва да са оптимисти и да пазят земята си. Също така трябва да са наясно с климатичните промени и да се освободят от посредствеността на политиката.

Защото това понякога е дори по-лошо от климатичните промени. Но пак казвам нашето поколение направи някои неща, започнахме някои моменти в земеделието. Но вашето поколение трябва да направи промяната. Тази промяна, която ние не успяхме да осъществим. Защото има прекалено много глупости в политиката и всичко идва от незнанието", заключи той.

Цялото интервю гледайте във видеото.