Министерството на земеделието и горите ще направи проверка на информацията, че семейството на председателката на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева е получило еврофинансиране в размер на над 236 000 лева по проект за къща за гости. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев пред БНТ.

Случаят беше разкрит от разследващия сайт BIRD. Според данните на изданието семейството на Дончева има къща за гости с открит басейн, чието построяване е било финансирано по европейската Програма за развитие на селските райони.

“Ще имам ангажимента изрично да направим проверка, ще се самосезираме и ще изпратим резултатите допълнително”, заяви Гечев.
По думите му “в момента къщите за гости са спрени от Програмата за развитие на селските райони, защото мярката беше опорочена във времето”. Гечев добави, че Държавен фонд "Земеделие" иска връщане на средства при над 50% от тези проекти.

Въпросната къща за гости е собственост на дружеството “Далия-88”, в което съдружници са съпругът на съдийката Илия Карамучев и нейната майка. По информация на BIRD фирмата е отчитала нулеви разходи за персонал, а до 2016 г., когато е изтекъл периодът, в който има мониторинг над проекта, са регистрирани приходи от 98 000 лева.

“Дружеството, собственост на съпруга на съдия Дончева, притежава имот, който е бил финансиран от Държавен фонд “Земеделие”. Той е използван като туристическа къща за гости в изискуемия програмен период, за което са извършвани съответните проверки от компетентните органи”, коментираха от Софийския апелативен съд, цитирани от “Медиапул”.