Падналите повсеместни, а на места и значителни валежи в края на май и началото на юни увеличиха запасите от влага в горните почвени слоеве, което се отрази благоприятно на вегетацията на пролетните култури и на наливането на зърното и фаза млечна зрелост при есенните посеви, незасегнати от пролетното засушаване. В районите на Казанлък, Смолян, Бургас, Враца, Бяла слатина и Монтана, градушки и бурни ветрове нанесоха щети по част от земеделските култури.

Последвалото рязко затопляне и спиране на валежите, позволи сезонните почвообработки и растителнозащитни дейности в лозята и в градините. През следващия период не се очаква съществена промяна на времето и то ще остане топло и относително сухо, което ще ускори темповете на развитие при земеделските култури.

През първата половина на второто десетдневие на юни ще се увеличи делът на посевите с ечемик, встъпили във восъчна зрелост. През периода, при пшеницата, незасегната от засушаването и градушките, в зависимост от сеитбените дати ще протичат предимно фазите млечна и восъчна зрелост, а на отделни полета, в края на второто десетдневие на юни при посевите с пшеница ще се наблюдава и пълна зрелост.

Прогнозираното повишение на температурите в средата на седмицата на места до 32-33 градуса ще се отрази неблагоприятно върху формирането на репродуктивните органи при фасула и др. зеленчукови култури. Очакваното захлаждане с превалявания от дъжд в края на периода ще доведе до нормализиране на условията за развитие на всички земеделски култури.

Топлото и сухо време през по-голямата част от периода ще позволява на много места в страната активна дейност на полето и в градините. Ще има условия и за подготовка на най-важната сезонна дейностт- жътвата на ечемика и пшеницата.