През повечето дни от следващия седемдневен период времето ще бъде относително сухо, а температурите ще са над климатичните норми, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Какво значат тези условия за сезонните земеделски мероприятия?

Как ДДС спъва сдружаването?

Агрометеоролозите констатират, че от началото на месеца валежите в страната не са били от стопанско значение, с изключение на места в Западна България и Дунавската равнина. В част от южните и югоизточните райони са регистрирани количества под 5-6 l/m² и дефицит на влага в горните почвени слоеве. 

НИМХ: В тези райони през следващия период се очаква задълбочаване на дефицита на почвена влага и влошаване на условията за провеждане на предстоящите обработки на площите, предвидени за засяване с есенници. 

Следващата седмица е оптималният агротехнически срок за сеитбата на пшеницата в Южна България, припомнят експертите. По същото време се очаква при засетите в началото на октомври посеви с пшеница, ечемик и рапица на места в Дунавската равнина и в североизточните райони (Новачене, Русе, Търговище) да се наблюдават фазите поникване и начално листообразуване (1-2 лист). 

Агрометеоролозите съветват:

В началните фази от вегетацията на зимните житни култури посевите трябва да се обследват за наличие на вредители – полска полевка, житни мухи, житен бегач, а посевите с рапица - за рапична стъблена бълха, рапичната листна оса. При численост над прага на икономическа вредност (ПИВ) е нужно да се извърши навременно третиране (ПИВ за обикновената полевка е 2 броя активни колонии на декар, а за обикновения житен бегач - 3 броя ларви на квадратен метър).

До края на второто десетдневие на октомври условията ще бъдат подходящи за приключване на гроздобера и освобождаване на площите от късните окопни култури, прогнозират още от НИМХ.