Температурите през следващите седем дни ще са под нормата. На места те ще достигнат минус 9°С, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Страх от измръзване на пшеницата, ечемика и рапицата в Северозапада

Прогнозираните минимални стойности в условия без снежна покривка и по-продължително задържане ще са опасни само за късно засетите, неукрепнали, зимни житни култури, които прекратиха есенната си вегетация във фаза поникване и начално листообразуване.

НИМХ: „Минусовите температури ще поддържат в дълбок покой есенните посеви.“

През периода от 3 до 10 януари се очакват слаби превалявания от сняг. Те обаче няма да променят съществено нивото на влагозапасите в горните почвени слоеве. 

„Почвените влагозапаси при пшеницата в 50 и 100 см слой са необичайно ниски за сезона – на места под 65% от пределна полска влагоемност (ППВ)“, предупреждава агрометеорологът.

В началото на следващия период условията ще позволяват на фермерите да правят зимни резитби в овощните масиви. Най-напред те се извършват при студоустойчивите овощни видове (ябълка, круша, слива) и започват от по-старите плододаващи дървета. 

През първото десетдневие на януари започва подготовката за производството на разсад за ранно производство на зеленчуци (ранни домати, ранно зеле, карфиол).

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.