През първото десетдневие на месец май селскостопанските култури ще се развиват с по-забавени темпове, тъй като средните температури ще бъдат под нормите. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Във високите котловинни полета има вероятността за образуване на слани, което трябва да се има предвид при разсаждане на зеленчуковия разсад. 
Прогнозираните валежи през това десетдневие ще поддържат добро нивото на почвените влагозапаси – над 75-85% от ППВ, които ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, които в този период са с нарастващи изисквания към влага в почвата. 

При посевите от пшеницата, на места в Дунавската равнина и в крайните южни райони, ще протичат фазите вретенене, преход към изкласяване и начало на фаза изкласяване. 

Овощните насаждения през май според вида и сорта ще бъдат във фази цъфтеж и образуване на завръз. 

През второто десетдневие се очаква подобрение и нормализиране на топлинните условия, както и ускоряване на вегетационните процеси при земеделските култури. 

През повечето дни от втората половина на май развитието на зимните житни култури и пролетниците, които са засети, ще протича в ускорени темпове. 

Царевицата и слънчогледът ще са във фази листообразуване. Ще има подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания, тъй има по-малка вероятност за валежи. Ягодовите насажнения през месеца ще цъфтят и плододават. 

Валежи със стопанско значение се очакват през третото десетдневие. Те ще обезпечат повишеното водопотребление на зимните житни култури, при които ще протичат фази формиране и наливане на зърното. 

През този период се прогнозира вероятност за градушки и съответно рискове от повреди по земеделските култури. 
При засегнатите от градушки овощни и зеленчукови култури се препоръчва третиране с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и намаляване на риска от вторични зарази. 

Честите валежи през май ще бъдат предпоставка за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: ръжди, септориоза и фузариоза по пшеницата, мани по зеленчуковите култури и лозата, ранно кафяво гниене и съчмянка по костилковите и струпясване по семковите овощни видове. 

Към края на месеца при засетия в срок слънчоглед ще се наблюдава фенофаза образуване на съцветие, а също така и цъфтежа на маслодайната роза.