През следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от сухо време и температури над нормата за второто десетдневие на август, посочват агрометеоролозите от НИМХ при БАН в своята седмична прогноза. 
 
„Последните фази от развитието на пролетните култури ще протичат с ускорени темпове. При слънчогледа ще се наблюдават различни степени на зрялост: жълта, кафява и пълна зрялост при посевите в Дунавската равнина и в южните райони на страната“, отбелязват специалистите. 
 
Ранните хибриди царевица приключиха развитието си. При средноранните хибриди ще се осъществява преход от млечна към восъчна зрялост, а при по-късните хибриди – потъмняване на свилата и наливане на зърното.
 
Агрометеоролозите посочват, че през следващата седмица максималните температури ще са  от порядъка на 35-37°С и ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчуковите култури от късното полско производство.
 
„Очакваното сухо време и високи температури до средата на август ще ограничават развитието на гъбните болести, с изключение на брашнестите мани по късните зеленчукови култури (краставици, тиквички, домати, пипер), овошки и късните винени сортове грозде.
 
При необходимост растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културите“, смятат агрометеоролозите. 
Според прогнозата им условията ще бъдат подходящи за провеждане на дълбока оран и на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица.