През първата половина от следващите седем дни агрометеорологичните условия ще възстановят зимния си характер. Това гласи прогнозата на агрометеоролога към НИМХ на БАН Дукена Жолева. 
 
 
След наднормените температури през изминалия период, настъпилото застудяване в края на първите десет дни на февруари възпрепятства нежелателното, преждевременно, възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури в южните райони на страната, където част от посевите преминаха от дълбок в относителен покой.
 
В началото на второто десетдневие на февруари в полските райони на страната се прогнозират отрицателни температури, но без критични минимални стойности за зимуващите земеделски култури. 
 
 
В районите без снежна покривка, в преовлажнените след снеготопенето участъци със зимни житни култури и рапица, ще има повишена вероятност за образуване на ледена кора, което е предпоставка за  изтегляне на посевите и механични повреди по растенията.
 
През последните дни от периода се прогнозира повишение на температурите, но те ще останат в граници, които ще поддържат в дълбок покой  есенните посеви.
По-подходящи условия за провеждането на резитбите в лозовите и овощните масиви ще има в края на периода.