През следващите седем дни агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, с повишена вероятност за градушки. Това прогнозират агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 

 
През първата половина от периода развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при средноденонощни температури близки до нормата за първото десетдневие на май. 
 
Очакваните повсеместни валежи ще подобрят почвените влагозапаси в горните слоеве и условията за началните фази от вегетацията на засетите пролетни култури. Те ще се отразят благоприятно на пшеницата и ечемика, при които протичат критични по отношение на влагата фази.
 
 
В средата на периода се прогнозира по-съществено понижение на температурите, но без критични минимални стойности за земеделските култури. В края на първото десетдневие при пшеницата и ечемика в полските райони ще преобладава фаза изкласяване. 
 
На места в Южна България и в Дунавската равнина при част от посевите ще се наблюдава и фаза цъфтеж. При царевицата и слънчогледа ще протича поникване и листообразуване, при ранните пролетни култури (фий, грах) -  бутонизация и цъфтеж. През периода рапицата в южните райони на страната ще встъпи в репродуктивен стадий от развитието си.
 
 
Честите валежи и прогнозираните по-ниски температури в края на първото десетдневие на май ще създават благоприятни условията за  развитие на гъбни болести.
 
Очаква се увеличение на първичните зарази от мана по лозата, което изисква след стабилизиране на времето профилактично пръскане. При констатирани повреди от градушка по овошките се препоръчва своевременно третиране.