Отрицателните температури и падналия сняг по високите полета и на места в Северна България причиниха измръзване в различна степен на цветовете и младите завръзи на овощните насаждения.
 
 
Настъпилото съществено повишение на температурите в средата на третото десетдневие на месец април и наличните добри влагозапаси в горните почвени слоеве ускориха развитието на земеделските култури. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
До края на седмицата агрометеорологичните условия ще се определят от средни температури около и над нормите. При пшеницата и ечемика ще се увеличава процентът на посевите, встъпилите във фаза изкласяване.
 
 
При рапицата ще протича масов цъфтеж, при слънчогледа и царевицата - поникване и листообразуване. При овошките ще се наблюдава формиране и нарастване на завръзите, а при лозата – образуване на реса в полските райони на страната (Павликени). 
 
Очакваните валежи през повечето дни от периода ще затруднят провеждането на почвообработките, сеитбата на по-късните топлолюбиви пролетни култури и растителнозащитните пръскания.
 
 
Ще се създадат условия за развитие на редица гъбни и бактериални болести по земеделските култури: струпясване, ранно кафяво гниене, бяла ръжда по череша и вишна, съчмянки, огнен пригор – при овошките, видове ръжди и септориози - при пшеницата и ечемика. В началото на месец май при лозата е необходимо да се извършват наблюдения и, при възможност, третиране срещу оидиум.
 
Критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират, но не са изключени градушки. За предотвратяване на неблагоприятните последици от градушките е необходимо своевременно третиране на овощните дръвчета и лозите с медсъдържащи продукти за по-бързо зарастване на раните и за ограничаване на допълнителни зарази.