След сухото и горещо за сезона време в края на април и началото на май през следващите седем дни агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
„До края на първото десетдневие се прогнозира понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия. Очакваните повсеместни валежи ще подобрят почвените влагозапаси в горните слоеве и условията за протичане на началните фази от вегетацията на засетите посеви със слънчоглед и царевица. Тези валежи ще се отразят благоприятно на пшеницата, ечемика и зимната рапица, при които протичат критични по отношение на влагата фази“, се казва в прогнозата. 
 
При пшеницата и ечемика ще се наблюдава масово фаза изкласяване. При най-рано изкласилите посеви ще се осъществява цъфтеж, оплождане и формиране на зърното. При зимната рапица ще  протича образуване на шушулки, посочват специалистите. 
 
 
„През идната седмица при лозата ще протича отделяне на реса. Честите валежи и по-ниски температури в края на първото десетдневие на месеца ще повишат риска от заразяване и развитие на мана по лозата, което изисква след стабилизиране на времето профилактично третиране, прогнозират експертите. 
 
Те съветват при появата на първите признаци на мана да се приложат системни фунгициди. 
 
През периода се прогнозира повишена вероятност от градушки. При повреди от градушка засегнатите овощни култури трябва при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди цел по-бързо калциране на раните и ограничаване риска от вторични зарази с патогени, се казва в прогнозата.