През следващия седемдневен период агрометеорологините условия ще се определят от сухо и горещо време, а на много места в страната, с изключение на част от централните и североизточните райони – и при задълбочаващ се дефицит на почвена влага, съобщиха от Департамента "Климатология и агрометеорология", НИМХ-БАН.

Африканският антициклон ще господства още седмица

Прогнозираните екстремно високи максимални температури до 38-40°С ще нарушават нормалния ход на вегетационните процеси при всички земеделски култури в активна вегетация, ще имат негативно въздействие и върху цъфтежа и оплождането при късните зеленчукови култури.

През периода при ранните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, а при средноранните - млечна зрелост. При слънчогледа в източните и южните райони на страната ще протича фаза узряване.

Сухото и горещо време през втората половина от първото десетдневие на август ще ограничава развитието на редица гъбни болести, с изключение на брашнестите мани, но ще бъде предпоставка за увеличение популацията на акарите при зеленчуковите култури (паяжинообразуващ акар) и овошките (червен овощен акар).

При необходимост растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през хладните часове от деня, с препарати с подходящи карантинни срокове, съобразени с периода на узряване на културите.

Понижение на температурите, вероятност за превалявания и подобрение на условията за развитие на късните земеделските култури се очаква в края на периода главно в западните райони на страната.