В началото на следващата седмица се очаква повишение на температурите и ускоряване развитието на културите. Земеделците обаче трябва да внимават, тъй като метеорологичните условия ще способстват за заразяване и развитие на гъбни болести. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.
 
 
През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време. Падналите валежи над страната до момента, с изключение на крайните източни и южни райони, подобриха влагозапасите в 50 cm и 100 cm почвен слой.
 
При пшеницата и ечемика ще се наблюдава фаза млечна зрялост, а в Югоизточна България (агростанция Карнобат) - и начало на фаза узряване. При пролетните култури ще протичат различни етапи на листообразуване, при лозата - фаза цъфтеж, а при овощните видове - наедряване на завръзите.
 
Метеорологичните условия ще способстват за заразяване и развитие на гъбни болести - струпясване по семковите овощни видове, мана и оидиум по лозата. Очакваното стабилизиране на времето през втората половина от периода ще създаде възможност за провеждане на растителнозащититни мероприятия. 
 
 
При овошките се препоръчва да се провеждат пръскания срещу акари, листни въшки, плодови червеи, листогризещи гъсеници. През периода при зимните житни култури вреди нанася житната дървеница. При плътност на неприятеля над икономическия праг на вредност се препоръчва да се извърши третиране с инсектициди.
 
И през този период остава вероятността за градушки като при наличие на повреди е желателно да се извърши пръскане, с медсъдържащи фунгициди, с цел ограничаване на инфектирането през наранените места.
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!