През първата половина от следващата седмица агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури. В южните и югоизточни райони прогнозираните средните стойности ще достигат биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
През втората половина от периода отново се очакват краткотрайни, зимни, прояви на времето, които ще задържат нежелателното, преждевременно, развитие при трайните насаждения, ще поддържат в покой есенните посеви.
 
Падналите валежи през първата половина на февруари, надвишиха на много места в страната месечните норми (Видин - 50 l/m², Шумен - 54 l/m², Чирпан - 64 l/m², Ст.Загора - 61 l/m², Карнобат - 56 l/m², Кърджали - 71 l/m², Хасково - 72 l/m²) и преовлажниха горните почвени слоеве, което ще отложи подхранването на есенниците с азотни минерални торове. 
 
При първа възможност трябва да се подхранят посевите, при които наднормените температури през зимните месеци периодично създаваха условия за протичане на забавена вегетация. При част от тях се наблюдават признаци на дефицит на някои важни елементи за метаболизма на растенията.
 
Условия за провеждане на резитби и зимни растителнозащитни пръскания в лозовите и овощните масиви ще има в през първата половина от периода.
Втората половина на февруари е подходящ срок за сеитба на някои студоустойчиви зеленчукови култури в южните райони на страната: грах, спанак, лук, чесън, магданоз.