През следващите седем дни агрометеорологичните условия ще претърпят значителна промяна, сочат данните на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
Очакваните поднормени температури през последните дни от февруари ще възстановят покоя при есенните посеви в южните и югоизточните райони на страната. 
 
Прогнозираните минималните температури до минус 10°С са над критичните за братилите зимни житни култури и за зимуващите във фаза розетка посеви с рапица. 
 
На места в Северозападна България не се изключва вероятността и за по-ниски стойности, до минус 15-16°С, но в тези райони се очаква образуване на защитна снежна покривка за есенните посеви.
 
Прогнозираното застудяване в края на февруари се очаква да нанесе в различна степен повреди от измръзване по преждевременно развилите се овошки. Вследствие наднормените февруарски температури голяма част от раноцъфтящите видове в полските райони встъпиха във фаза разпукване на пъпките. 
 
При бадема, на места в Южна България (Петрич, Пловдив, Пазарджик) и в източните райони на страната (Варна) близо месец по-рано от обичайните срокове, са регистрирани фазите цветен бутон и цъфтеж. Критични за цветовете на овошките са температури под минус 2-3°С, а за цветните бутони - минус 6-7°С.
 
През периода в по-голямата част от страната условията ще бъдат неподходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия - подхранването на есенниците с азотни минерални торове, предсеитбените обработки на площите предвидени за сеитбата на ранните пролетни култури – фий, овес, пролетен ечемик, градински грах.