През повечето дни от следващия седемдневен период развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при температури близки до обичайните за втората половина на май. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
Очакваните значителни валежи в началото на третото десетдневие на месеца ще увеличат почвените влагозапаси в 50 cm слой. 
 
Те ще бъдат от изключително важно значение за пшеницата и ечемика, при които ще протича формиране и наливане на зърното, особено за посевите в част от крайните източни и югозападни райони на страната (агростанциите Кюстендил, Сандански), където нивото на почвените влагозапаси е незадоволително (под 65% от ППВ). 
 
До средата на третото десетдневие ечемикът на места в Южна България ще встъпи в начало на фаза млечна зрялост.
 
 
При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. На отделни места в Южна България при слънчогледа, засят в агротехнически срок, в края на периода ще се наблюдава начало на образуване на съцветие.
 
При овошките наедряването на завръзите ще протича при повишен инфекциозен фон от гъбни болести: струпясване (Venturia inaequealis) - ябълка, (Venturia pyrina) - круша, сачмянка (Stigmina carpophila) по костилковите видове. 
 
Високата атмосферна влажност ще бъде предпоставка за развитие на късно кафяво гниене (Monilinia fructigena) по зреещите плодове на по-ранните сортове череши, на сиво гниене по ягодите (Botrytis cinerea). 
 
 
При лозата ще протича отделяне на реса. В южните райони при някои десертни сортове лози (Болгар) ще се наблюдава начало на фаза цъфтеж, която е критична за заразяване с мана (Plasmopara viticola) и оидиум (Uncinula necator).
 
През периода очакваното неустойчиво време, с чести превалявания, ще ограничава възможностите за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. По-подходящи условия за извършване на растителнозащитните пръскания ще има в началото и в края на периода.