Наднормените температури през първата седмица на месец юни, с максимални стойности, достигнали на много места в страната 30-33ºС (Ново село, Видин, Враца, Монтана, Лом, В.Търново, Чирпан, Пловдив, Сандански) ускориха развитието на земеделските култури. 
 
 
Падналите в някои райони значителни количества валежи - над 40-50 л/кв.м. (Шумен – 71 l/m2, Враца – 59 l/m2, Чирпан – 57 l/m2, Стара Загора и Казанлък – 53 l/m2, Ловеч – 42 l/m2) и градушки (Русе, Смолян, Кърджали) нанесоха сериозни поражения по земеделските култури и бяха предпоставка за вторични зарази от патогени.
 
През повечето дни от предстоящия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около нормите за периода. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ към БАН. 
 
 
Наличните добри почвени влагозапаси в еднометровия слой в повечето региони на страната ще поддържат оптимални условията за вегетацията на пролетните култури. При слънчогледа ще се наблюдава фаза бутонизация, при царевицата продължава листообразуването. 
 
При рапицата ще протича фаза узряване. При пшеницата ще се наблюдава млечна зрялост, преход от млечна към восъчна и восъчна зрялост при посевите на места в Дунавската равнина и Южна България. Към средата на месеца ечемика ще приключи развитието си. При лозата ще се осъществява масов цъфтеж.
 
Очакваните валежи, предимно през първата половина от периода, ще поддържат благоприятни условията за развитието на икономически вредни гъбни болести по земеделските култури – мана по лозата, мани по зеленчуковите култури, струпясване и късно кафяво гниене при овощните видове. 
 
 
Необходимо е при възможност, след спиране на валежите, да се предприемат своевременни растителнозащитни пръскания с разрешените фунгициди срещу посочените патогени.
 
По-подходящи условия за провеждане на агротехническите и растителнозащитни мероприятия се очертава да има през втората половина от периода.
Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня, при температура на въздуха не по – висока от 25ºС.