През следващите седем дни не се очаква промяна във времето. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. Времето ще е неустойчиво с превалявания, а температурите ще са близки до нормалните за втората половина на месеца. 
 
 
„Падналите валежи през миналата седмица надвишиха на места 50-60 l/m² (Видин, Враца, Монтана, Лом, Кюстендил, Пловдив, Ст. Загора), което доведе до увеличение на  влагозапасите и в по-дълбоките почвени слоеве. Прогнозираните валежи в края на второто и началото на третото десетдневие на май ще поддържат много добро нивото на почвените влагозапасите в 50 и 100 cm слой, в по-голямата част от полските райони на страната над 80% от ППВ“, посочват експертите. 
 
Валежите ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, при които протича формиране и наливане на зърното. В края на периода при ечемика и пшеницата на места в Централна и Южна България ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При царевицата и слънчогледа ще протича фазата листообразуване, прогнозират специалистите. 
 
„През следващата седмица при овощните култури наедряването на завръзите ще се осъществява при повишен инфекциозен фон от гъбни патогени: струпясване по семковите овшки, сачмянка по костилковите видове. 
 
Високата атмосферна влажност ще бъде предпоставка за развитие на късно кафяво гниене по плодовете на по-ранните сортове череши, на сиво гниене по зреещата ягодова реколта“, се казва в прогнозата.
 
Очакват се още градушки и нови изпитания за земеделските култури. Градушките през изтеклия период в районите на Враца, Плевен и Монтана нанесоха непоправими щети по овошките и зеленчуковите култури.
Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на периода главно в източните райони на страната.