След студеното за сезона време в края на първите десет дни на декември,се очаква съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. Това гласи прогнозата на Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ-БАН.  
През първата половина от следващите 7 дни в част от полските райони се прогнозират максимални температури над 10-12ºС, a стойностите на средноденонощните ще достигат биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви. 
 
Очакваното значително понижение на температурите през втората половина от периода ще възпрепятства нежелателната, късна вегетация при зимните житни култури и рапицата, която би нарушила хода на закалителните процеси при културите. 
 
 
В средата на декември при посевите с пшеница и ечемик ще преобладават фазите трети лист и братене. Фаза поникване и начален стадий на листообразуване ще се наблюдава и при засетите, през втората половина на ноември, зимни житни култури. При посевите с рапица ще преобладава фаза розетка (6-7 лист).
 
През следващия период критични минимални температури за зимуващите земеделски култури не се прогнозират.
 
До края на първото и началото на второто десетдневие на декември условията ще бъдат подходящи за приключване на есенните растителнозащитни дейности при трайните насаждения, а в южните райони – за провеждане на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури (грах, моркови, спанак, магданоз и др.).