Времето през този месец някои от неблагоприятните агрометеорологични условия от есента на миналата година, свързани с липсата на съществени дъждове и с по-високи температури от обичайните за сезона.

Агрометеорология: Горещини и ускорено развитие на културите

Агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време, като отново не се прогнозират валежи от стопанско значение в полските райони на страната, прогнозира Драгомир Атанасов, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология  (НИМХ).

При късните хибриди царевица ще протича преход от млечна към восъчна зрялост. По-ранните хибриди встъпиха в технологична зрялост и приключиха развитието си.

При ранните сортове грозде ще се наблюдава физиологична и технологична зрелост.

От началото на месеца тече оптималният агротехнически срок за сеитба на зимната рапица.

Драгомир Атанасов: "Предвид продължаващото засушаване и изчерпването на почвената влажност, сеитбата на рапицата в много райони на страната ще бъде възпрепятствана поради невъзможност за качествена подготовка на полетата и сеитба." 

Важно значение за поникването и развитието на рапицата е осигуряването на качествено сеитбено легло. Продължителното засушаване и недостига на вода в почвата е неблагорпиятно и за началните етапи от развитието на културата.

Агрометеорологичните условия ще са подходящи за жътвата на слънчогледа и на хибридите царевица, които са приключили развитието си.

Времето ще бъде подходящо и за извършване на обеззаразяване и подготовка на семената за есенната сеитба на пшеницата и ечемика - срещу семеннопреносими патогени като праховита и твърдата главня.

Периодът съвпада с времето за засаждане на разсада за есенно производство на марули и сеитбата на спанак.